Groeiende natuurboerderij

Het plantseizoen is weer aangebroken en dus pakken we de handschoen weer op en steken we de schep weer in de grond! Inmiddels beginnen we al weer met de derde fase van de aanplant van onze natuurboerderij. De afgelopen twee jaar hebben we dit samen mogen doen met vele vrijwilligers.

In ons voedselbos planten we o.a. de stikstofbinders die voor een verhoging van de bodem vruchtbaarheid zorgen en daarnaast planten we ook nog allerlei vruchtdragende soorten. Verder gaan we op ons landgoed aan de slag met agroforestry in de vorm van lijnelementen en gebruiken we hiervoor vruchtdragende struiken en hoog- en halfstam fruit- en notenbomen.

Achtergrond

In 2020 hebben we afscheid genomen van het traditionele melkveebedrijf en inmiddels zijn we stevig op weg naar het nieuwe boeren. We gaan voor Natuurboerderij HEI15! Dat houdt in dat we kiezen voor samenwerken met de natuur, het stimuleren van biodiversiteit en het behoud van ons lokale landschap met haar eigen flora en fauna. Bij HEI15 zal in de komende jaren de unieke verbinding tussen historie, natuur en architectuur zichtbaar worden. De oude stallen ondergaan een metamorfose en worden verbonden met onze huidige accommodatie. Zo kunnen we straks nog meer ruimte bieden voor rust, recreatie en inspiratie.

ONS ULTIEME DOEL

We werken op dit moment hard aan de opbouw van onze natuurboerderij. Ons doel? Een gezond leefklimaat met goede voeding van eigen bodem waarmee we de lokale markt en onze gasten kunnen voorzien. We creëren een ecosysteem van maar liefst twintig hectare waarin ieder onderdeel zijn bijdrage levert aan het geheel.

Een gezonde bodem is de basis. En biodiversiteit de sleutel. Daarom planten we honderden soorten meerjarige bomen en struiken in verschillende systemen. Zoals agroforestry, strokenteelt en een voedselbos. Daarnaast zorgen onze scharrelende koeien, schapen, varkens en kippen voor de bewerking en bemesting van de grond. Zo leveren ze samen een bijdrage aan het behoud van lokale flora en fauna. En plukken wij er letterlijk de vruchten van.

You don't have permission to register